Şirket Devralınması
Şirket Devralınması
ŞİRKET DEVRALMASI
Gaziantep’de faaliyet gösteren Üğüdür Avukatlık Bürosu şirketlerin devri konusunda ticaret hukuku alanında müvekkillerine hizmet sunmaktadır.
En geniş anlamıyla şirket birleşmesi, bir şirketin başka bir şirketi satın alarak ya da birden çok şirketin aynı çatı altında bir araya gelerek faaliyetlerini devam ettirmesi olarak tanımlanabilir.
Şirketler, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) çerçevesinde;
- Rekabeti azaltmak,
- Pazardaki payını arttırmak,
- Verimliliği arttırmak,
- Anahtar bir girdinin (hammadde vb.) düzenli tedarikini mümkün kılarak maliyet avantajı sağlamak
veya bu gibi niyetlerle farklı, aynı ya da benzer sektörlerdeki şirketler ile birleşebilmektedirler.
Hukuk büromuz Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa ve çevre illerde birleşme ve devralmalar konusunda birleşme ve devralma sırasında ve sonrasında müvekkillerimize ihtiyaç duydukları hukuki desteği sağlamakta ve kendilerine şirketler hukuku konusunda danışmanlık yapmaktadır.
Birleşme, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap edilmesiyle gerçekleşir. Birleşmede en az bir şirket tasfiyesiz sona erer. Birleşmeyle devralan şirket devrolunan şirketin malvarlığını bir bütün halinde devralır. Birleşme iki türlü olur; Bir ticaret şirketinin diğerini devralması, “devralma şeklinde birleşme”, ticaret şirketlerinin yeni bir şirket içinde bir araya gelmeleri “yeni kuruluş şeklinde birleşme” şeklinde olur.
Birleşme sırasında rekabet hukuku gerekleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Türk hukukunda, rekabet konusu 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da düzenlenmektedir. Kanun, mal ve hizmet piyasalarının serbest ve sağlıklı bir rekabet ortamı içinde devamının ve gelişmesinin sağlanması ve Kanun’un uygulanmasını gözetilmesi için Rekabet Kurumu’nu kurmuştur. Kurum bu amaçla, rekabet kültürünü ve ortamını yaygınlaştırmak, kamunun karar ve eylemlerinin rekabetçi anlayış çerçevesinde oluşturmak için gerekli tasarruflarda bulunur.
Birleşme ve Devralmalar Esnasındaki Hizmetler
- Genel kurul toplantıları yapılması
- Ticaret Hukuku danışmanlığı verilmesi
- Şirket kuruluş ve ana sözleşme hazırlanması
- Due Dilligence
- Sermaye Artırımları ve İndirimleri
- Şirket Birleşmeleri ve Devralmaları
- İrtibat bürolarının kurulması
- Ulusal ve Yabancı Şirketlerin Kuruluşu
- Yabancı şirketlerin Türkiye Gaziantep şubesi kuruluşu