Kira Hukuku
Kira Hukuku
KİRA HUKUKU
KİRA HUKUKU-KİRA DAVALARI
Kira hukukunda açılan davalar genellikle kiracı ile kiralayan arasındaki uyuşmazlıkları konu etmektedir. Bu kapsamda hizmet verdiğimiz davalar kira tespit ve tahliye davalarıdır. Tahliye davaları olarak ise; kiracının iflasından dolayı, temerrüt sebebinden, konut ihtiyacından, iş yeri ihtiyacından dolayı, iki haklı ihtar sebebinden, yeniden inşa ve imardan dolayı, kiralananın temliki sebebinden, yazılı taahhüt nedeni ile kira sözleşmesinin sonlanmasından ve sözleşmeye aykırılıktan, kiracının ölümünden dolayı ve ihtiyaçtan tahliye davaları şeklindedir. Ayrıca kira alacaklarının takibi, tahsili ve bu konuda oluşan icra takipleri de kira hukuku içerisinde yer almaktadır.
Kira Sözleşmesi Hazırlanması
Kiracı ile kiralayan arasında hukuki bir anlaşmazlık ortaya çıktığında, mahkemelerin göz önünde bulundurduğu en önemli konu bu iki kişi tarafından yapılan kira sözleşmesi olmaktadır. Kira sözleşmeleri ne kadar iyi ve hukuka uygun olarak yasal bir boşluk bırakılmadan hazırlanırsa, problem çıkması halinde en çok faydalanılacak belge olmaktadır.
Kiranın Ödenmemesi Durumunda
Kiracılarla yaşanan en büyük ve yaygın problemlerin başında kiranın ödenmemesi veya sürekli olarak geciktirilmesi gelmektedir. Altı aydan fazla yapılan kira sözleşmelerindeki kira bedelinin, kiracı tarafından 30 günlük sürede ödenmemesi durumunda ihtar çekme ve sonrasında da tahliye işlemleri gerçekleşmektedir. Kirasını zamanında ödemeyen kiracılar için müvekkillerimiz adına ihtarları çekmekte ve ihtara rağmen ödeme gerçekleşmediğinde ise kiracının mülkü tahliyesi için, mahkemeler ve icra müdürlüklerince gerekli işlemlerin yapılmaktadır.
Kira Bedelinin Tespiti Davaları:Kira bedelinin ne kadar olacağına yönelik ev sahipleri ve kiracılar arasında çeşitli uyuşmazlıklar çıkabilmektedir. Bu hallerde taraflar kira tespit davası açmayı tercih edebilmektedirler.
İşyeri Kira Sözleşmeleri: İşyeri kira sözleşmeleri özellikle meblağının büyük olması sebebiyle ciddi önem verilmesi gereken sözleşmelerdir. Zira işyeri kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor olup kira hukuku avukatlarından danışmanlık alınması yerinde olacaktır. Aksi taktirde yapılacak ufak bir hatayla bile büyük maddi zararlara uğranabilecektir.
Tahliye Taahhütnamesi: Tahliye taahhütnameleri hazırlarken dikkat edilmesi gereken birtakım prosedürler mevcut olup bunlara dikkat edilmemesi halinde taraflar hak kaybına uğrayabilecektir.
Konut Kira Sözleşmesi: Zaman zaman taslak sözleşmelerden ilerlemek kolay olsa da bazen Konut kiralarına ilişkin sözleşmenin avukat eşliğinde hazırlanması gerekliliği doğabilmektedir. Böyle durumlar özellikle yüksek kira bedellerine ilişkin sözleşmelerde karşımıza çıkmaktadır.
Alt Kira Sözleşmesi: Kira sözleşmeleri kimi zaman başka kişilere devredilebileceği gibi kimi zaman da kiracıların alt kiraya vermek istediği görülebilmektedir. Ancak kiracıların alt kiraya verme yetkisi olup olmadığı bir yana, alt kiraya verirken dikkat edilmesi gereken birçok husus da bulunmaktadır.