İş Hukuku

İş Hukuku

 İş Hukuku

İŞ HUKUKU

İş hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda işçi ile işveren arasında meydana gelen uyuşmazlıkların bütünü iş hukuku alanını ilgilendirmektedir. Bu bağlamda iş hukuku ile ilgili tüm konularda hem işçilere hem de işverenlere hukuki destek sağlamaktayız.   

İş Mahkemesinde Görülen Bir Kısım Dava Türleri

  1. İhbar Tazminatı Davası
  2. Kıdem Tazminatı Davası
  3. Kötü Niyet Tazminatı Davası
  4. Sendikal Tazminat Davası
  5. Eşit Davranma İlkesini Aykırı Davranma Sebebiyle Tazminat Davası
  6. Ücret Alacakları Davası
  7. Fazla Çalışma Ücreti Alacakları Davası
  8. Bayram ve Tatil Günleri Ücreti Alacakları Davası
  9. Hafta Tatili Ücreti Alacakları Davası
  10. Yıllık İzin Ücreti Alacakları Davası
  11. İşe İade Davası
  12. Hizmet Tespiti Davası
  13. Eksik İşçilik Davası
  14. Grev Oylamasına İtiraz Davası
  15. Grevin Durdurulması Davası
  16. Hakem Reddi Davası
  17. İcra Emrine İtiraz Davası
  18. İstirdat Davası
  19. İş Kolunun Tespiti Davası
  20. İşyeri Değiştirilmesi Kararının İptali Davası
  21. Lokavtın Durdurulması Davası

İşçilik Alacakları

İşçi hakları bakımından iş hukukunda, kıdem tazminatı davası, ihbar tazminatı davası, fazla mesai davası, işe iade davası ve benzeri tüm dava türlerini yürütmektedir. Aynı zamanda ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin, hafta tatili ücretlerinin ve yıllık izin ücretlerinin alınması için davalar açmaktadır.

 

İşverenlere Yönelik İş Hukuku Hizmetleri

İşverenlere iş sözleşmelerinin hazırlanması, iş sözleşmelerine ek olarak düzenlenmesi gereken fazla çalışma muvafakatnameleri, yıllık izin belgeleri, devamsızlık tutanakları, ihtar ve ihbarnamelerin hazırlanarak işçilere gönderilmesi iş ve işlemlerini de işveren avukatı olarak  gerçekleştirmektedir. İş sözleşmelerinin feshedilmesi, işçilere gönderilecek hukuki metinlerin düzenlenmesi işleri de bu kapsamdadır. Yine iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun hareket edilmesi, müvekkillerle iletişim halinde olmakta ve bu konuda iş yerinde yapılması gereken tüm yasal düzenlemelerden işverenleri haberdar etmektedir. Eş zamanlı olarak işyerinde Kişisel Verileri Koruma Kanunu ve ilgili mevzuata uygun hareket edilmesi için işveren büromuz tarafından verbis sistemine kayıt ve gerekli hukuki metinlerin hazırlanması başta olmak üzere tüm KVKK hukuku desteği  büromuzla koordineli olarak yürütülmektedir.  

 

İş Kazası

İş kazaları ne yazık ki ülkemizde sıklıkla görülen ve iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmamasından kaynaklı olarak meydana gelen kazalardır

 

İş Hukuku'nda Arabuluculuk

Hem işçi hem de işveren açısından iş ilişkisinin kurulmasıyla başlamak üzere, iş ilişkisinin devamında ve sona ermesinde arabuluculuk son derece önemlidir. Özellikle uyuşmazlık meydana gelmeden önce işçi avukatından yahut işveren avukatından arabuluculuk hizmeti almak her iki taraf açısından da sorunun en kısa sürede çözümlenmesine katkı sağlayacaktır. 01.01.2018 tarihi itibariyle iş hukuku uyuşmazlıklarında arabuluculuk dava şartı olmuştur. Bu maksatla işçi alacağı davası ve işe iade davası açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu bulunmaktadır.

 

İşçilik Alacakları Davası

İşçilik alacakları, işçinin işyerinde çalışmasından kaynaklı olarak kanundan kaynaklı doğan ücret ve tazminatlarına verilen genel isimdir. Kıdem ve ihbar tazminatı, ücret, prim-ikramiye, yol ve yemek ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, fazla mesai gibi alacaklar işçilik alacaklarına örnek olarak gösterilebilir. İşçinin çalışmasının karşılığında kazandığı hak ve alacakları vadesi geldiğinde işveren tarafından ödenmelidir. Ancak aksi bir durumun söz konusu olması halinde yasal sürecin başlatılması gerekebilir. İşçilik alacaklarının süresinde ve eksiksiz olarak ödenmemesi durumunda bu, işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirme imkânı sağlamaktadır. İşçilik alacaklarının dava konusu edilecek olması durumunda zaman aşımı süreleri işçinin hak kaybına uğramaması için önem taşır. 01.01.2018 tarihinden sonra İş Kanununda yapılan değişiklikle işçilik alacaklarının bir kısmı için zaman aşımı süreleri kısaltılmıştır. Kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarında zaman aşımı süresi 01.01.2018 tarihinden önce işten ayrılanlar için 10 yıl iken, bu tarihten sonra işten ayrılanlar için zaman aşımı süresi 5 yıl olmuştur. Bu alacaklar için zaman aşımı süresi iş akdinin feshedildiği tarih itibariyle başlar. Uygulamada genellikle karıştırılan konu ise fazla çalışma ücreti alacakları açısından ön görülen zaman aşımı süresidir. Zamanaşımı süresi, alacağa hak kazanıldığı tarih itibariyle başlamaktadır. Fazla mesai ücretlerine ise çalışılan her ayın sonunda hak kazanılmaktadır. Buna göre fazla mesai alacakları hak kazanıldıkları ay itibariyle 5 yıl içerisinde talep edilmezse zaman aşımına uğrayacaktır.