Boşanma
Boşanma
BOŞANMA DAVALARI
ÜĞÜDÜR AVUKATLIK, Gaziantep ilinde boşanma ve aile hukukundan kaynaklı davalarda müvekkillerine yargılama hizmet sunmaktadır.
Gaziantep Aile Mahkemeleri başta olmak üzere Gaziantep, Nizip, Karkamış, Yavuzeli, Araban, Oğuzeli, Şahinbey, Şehitkamil, Nurdağı, Islahiye ile Kahramanmaraş, Kilis, Adana, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hatay, Osmaniye ve diğer illerde görülmekte olan boşanma davalarında ÜĞÜDÜR AVUKATLIK müvekkillerine hukuki yardım sunmaktadır.
Boşanma avukatlığı ve boşanma davaları denince ilk akla gelen dava türleri çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davası, ziynet alacağı davası(halk dilinde altın davası), velayet davası, mal paylaşım davaları gibi davalar akla gelse de Türk Medeni Kanunda düzenlenen diğer konularda da ÜĞÜDÜR AVUKATLIK hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti verilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davasında Avukatın Rolü
Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede
temelinden sarsılmış olması halinde eşlerden her biri boşanma davası açabildiğinden bu durumun özenle ve dikkatle dinlenerek boşanma sebepleri ve tarafların kusurunun tespit edilmesi ve buna göre bir yol haritası çizilmesi gerekmektedir.
Gaziantep ilinde faaliyet gösteren büromuz öncelikle eşleri dinlemekte, Türk Medeni Kanuna göre boşanma nedenleri arasında yer alan genel boşanma nedenleri ve özel boşanma nedenlerinden en uygun olanı seçmek suretiyle dava açmaya ya da savunma yapmaya karar vermektedirler.
Anlaşmalı Boşanma ve Anlaşmalı Boşanmada Avukat
Evlilik birliğinin en az bir yıl sürmüş ise çiftlerin birlikte avukatları ya da kendi başlarına başvurması ya da bir eş adına açılan boşanma davasının diğer eş tarafından kabul edilmesi halinde aşağıda anılan diğer şartlarında gerçekleşmesi halinde anlaşmalı boşanmaya karar verilir.
Anlaşmalı boşanma davasında hâkimin tarafları bizzat dinlemesi ve davayı isteyerek açtıklarına kanaat getirmesi gerekmektedir. Ayrıca maddi konular olan tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası konusunda da hakimin kanaat getirmesi gerekmektedir.
Özel Boşanma Sebepleri
- ZİNA (TMK m. 161)
- HAYATA KAST, PEK KÖTÜ VEYA ONUR KIRICI DAVRANIŞ (TMK m. 162)
- SUÇ İŞLEME VE HAYSİYETSİZ HAYAT SÜRME (TMK m. 163)
- TERK (TMK m. 164)
- AKIL HASTALIĞI (TMK m. 165)
Genel Boşanma Sebepleri
- Evlilik birliğinin Temelinden Sarsılması (TMK m. 166)
Boşanma davaları içerisinde uygulamada en sık karşılaşılan ve eski Türk Medeni Kanunda Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle boşanma olarak anılan ancak yeni Türk Medeni Kanuna göre Evlilik Birliğinin temelinden sarsılması genel boşanma olarak sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Boşanma Davası Hangi Mahkemede ve Nerede Açılır ?
Boşanma davaları Aile Mahkemelerinde görülmekte olup bu konuda yetersiz bilgi ile yanlış mahkemede dava açılması halinde hem zaman hem de ekonomik olarak tarafların zarara uğrayacağı açıktır.
Bu davanın açılacağı yer yani yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Boşanma Davasında Tazminatı Kim Alabilir ve Tazminat Miktarı Ne Kadar Olmalıdır.
Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya
daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. Bu tazminatın miktarını diğer tarafın sosyal ve ekonomik durumu belirleyecek olup diğer tarafın mal varlığı ve sosyal ekonomik durumunun gerçek hali mahkemeye ispat edilerek maddi tazminatın miktarı artırılmaktadır.
Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
Bu miktarın da tespitinde yine mal varlığının yanı sıra kişilik haklarına yönelen saldırının boyutu da önem arzetmektedir. Müvekkillerimizin kişilik haklarına yönelen saldırının Gaziantep Aile Mahkemeleri nezdinde doğru olarak tespitinin sağlanması halinde alınan tazminatların müvekkilleri tatmin eden nitelikte olduğu da görülmektedir.
Tek Celsede Boşanmak Mümkün mü ?
Tarafların anlaşmalı boşanmak istemesi ve anlaşmalı boşanma isteklerini bildirmesi halinde tek celsede tarafların boşanmalarına karar verilmektedir.
Nafaka Nedir Boşanma Davasında Nafaka Kimler Lehine Hükmedilir ?
Nafaka; geçinmek için gerekli olan şeylerin bütünü, geçimlik olarak tanımlanmıştır. Boşanma davası boyunca gerek erkek gerekse kadınla birlikte müşterek çocuklar lehine nafaka hükmedilebilmektedir.
Yoksulluk nafakası; (Tmk m.175) Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Kadın ya da erkek yoksulluğa düşecekse ya da diğer taraftan daha kötü şartlarda ekonomik olarak kötü durumdaysa onun lehine yoksulluk nafakasına hükmedilir.
Mal Rejimi Davaları
Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır. Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler. Diğer bir anlatımla evlilik birliği süresince edinilen herşey üzerinde eşler mal üzerinde yarı yarıya hak sahibidir.
Edinilmiş Mallar Nelerdir
TMK m.219 Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.
Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:
- Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
- Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
- Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
- Kişisel mallarının gelirleri,
- Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
Kişisel Mallar Nelerdir
TMK m.220 a göre Aşağıda sayılanlar, kanun gereğince kişisel maldır:
- Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
- Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
- Manevî tazminat alacakları,
- Kişisel mallar yerine geçen değerler.
Mal Rejimi Davası Ne Zaman Açılır ?
Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erer. Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.
Boşanma Davasında Neler Yapılmaktadır.
- Gaziantep de anlaşmalı boşanma davası açılması ve takibi
- Gaziantep de çekişmeli boşanma davası açılması ve takibi
- Gaziantep de Mal rejiminin tasfiyesi davası açılması ve takibi
- Gaziantep de Nafaka ve tazminat davaları açılması ve takibi
- Gaziantep de Tanıma ve tenfiz davası açılması ve takibi
- Gaziantep de Velayet davaları açılması ve takibi
- Gaziantep de Nafaka uyarlanma davası açılması ve takibi
- Gaziantep de Nafaka ve tazminat alacaklarının tahsili için icra işlemleri yapılması
- Gaziantep de Şiddet gösteren eşin evden uzaklaştırılması davalarının açılması ve takibi