NİŞAN ATMA TAZMİNATI ( NİŞANIN BOZULMASI NEDENİYLE TAZMİNAT)

NİŞAN ATMA TAZMİNATI ( NİŞANIN BOZULMASI NEDENİYLE TAZMİNAT)

NİŞAN ATMA TAZMİNATI ( NİŞANIN BOZULMASI NEDENİYLE TAZMİNAT)

Nişanın bozulması nedeniyle çiftler maddi ve manevi tazminat davası açılabileceği gibi nişan esnasında hediye takan kişilerde taktığı ya da verdiği hediyenin geri verilmesini dava yoluyla talep edebilir.

Peki çiftlerden hangisi bu maddi tazminat talep edebilir ?

Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddî fedakârlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür.

Yukarıda açıklananlar nişan giderleri hakkında da uygulanır.

Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası, kardeşi, aile yakınları da aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler.

Nişanın bozulması haline manevi tazminat istemek mümkün müdür?

Bu soruya olumlu yanıt vermek gerekmektedir. Nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf diğer bir anlatımla yüzüstü ortada bırakılan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.

Nişanın bozulması haline hediyelerin geri verilmesi nasıl olamaktadır.

Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların ana ve babası, kardeşi, aile yakınları da, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler için mesela 100 gr altın, tarla, araç, ev gibi hediyelerin geri verilmesini diğer taraftan isteyebilir.

Verilen hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa dava açarak almak mümkündür.

Bu davaları açmak için 1 yıllık süre olduğunu da gözden kaçırmamak lazım.