Mahkeme masraflarını geri alabilir miyim
Mahkeme masraflarını geri alabilir miyim
Mahkeme masrafı olarak adlandırılan ancak 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunda Yargılama Giderleri olarak adlandırılan giderler şunlardır.
- Celse, karar ve ilam harçları.
- Dava nedeniyle yapılan tebliğ ve posta giderleri.
- Dosya ve sair evrak giderleri.
- Geçici hukuki koruma tedbirleri ve protesto, ihbar, ihtarname ve vekâletname düzenlenmesine ilişkin giderler.
- Keşif giderleri.
- Tanık ile bilirkişiye ödenen ücret ve giderler.
- Resmî dairelerden alınan belgeler için ödenen harç, vergi, ücret ve sair giderler.
- Vekille takip edilen davalarda kanun gereğince takdir olunacak vekâlet ücreti.
- Yargılama sırasında yapılan diğer giderler.
Yargılama Giderlerinden Kim Sorumludur ?
Dava açılırken davacı tarafından yargılama gideri kapsamında gider avansı, peşin harç, nispi harç ve delil avansı alınmaktadır. Bu harçlar ödenmeden yargılamaya devam edilemez. Bu giderler karşılandıktan sonra Kanunda yazılı hâller dışında, yargılama giderlerinin, aleyhine hüküm verilen yani davayı kaybeden taraftan alınmasına karar verilir.
Her İki Tarafta Haklı Çıkarsa Yargılama Giderlerinden Kim Sorumlu Olacaktır?
Davada iki taraftan her biri kısmen haklı çıkarsa, mahkeme, yargılama giderlerini tarafların haklılık oranına göre paylaştırır. Aleyhine hüküm verilenler birden fazla ise mahkeme yargılama giderlerini, bunlar arasında paylaştırabileceği gibi, müteselsilen sorumlu tutulmalarına da karar verebilir.
Sonuç olarak açılan bir dava neticesinde yargılama gideri yapmak zorunda kalan davacı ya da davalı taraftan hangisi dava sonunda haklı çıkarsa yapmış olduğu masrafları diğer taraftan alabilecektir. Ayrıca dava açarken yatırılan ve kullanılmayan gider avansı da haklılık durumuna bakılmaksızın yatıran tarafa hükmün kesinleşmesinden sonra mahkeme kendiliğinden, yatırılan avansın kullanılmayan kısmının iadesine karar verir. Bu kararın tebliğ gideri iade edilecek avanstan karşılanır.