Avukata Vekalet vermek İçin hangi belgeler gereklidir

Avukata Vekalet vermek İçin hangi belgeler gereklidir

Avukata Vekalet vermek İçin hangi belgeler gereklidir

AVUKATA VEKALET VERİLMESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Vekalet nedir:

  • Vekalet, bir kişinin bir kişiye yetki vererek kendisi adına karar verme ve temsil etme yetkisinin olması Avukata vekalet verilmesi ile avukat sizin adınıza dava ve işlemlerinizin takibini gerçekleştirir.
  • Temsil ilişkisinin kurulması ve vekaletname verilebilmesi için bazı şartlar aranmaktadır.
  • 18 Yaşından büyük olan ve akli dengesi yerinde olan her birey kendisini temsil için   avukata vekaletname verebilir.
  • 18 yaşından küçük kişinin adına anne babasının birlikte vekil tayin etme ederler. Velayetin anne veya babasında olması durumunda ise velayeti elinde bulunduran taraf küçük için vekil tayin eder.
  • Akli dengesi yerinde olmayan tarafa ise Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığıyla vasi tayin edilmelidir. Tayin edilen vasi akli dengesi yerinde olmayan kişi adına vekil tayin edebilir.

 

  • Avukata verilen vekalet genel ve özel vekaletname olarak ikiye ayrılır.

 

Genel dava  vekaletnamesi: Avukatın müvekkilini dava ve diğer işlemlerde temsil etme yetkisi verir. 1136 sayılı Avukatlık Kanunun 171.maddesi gereğince vekaletnamenin düzenlendiği  tarihten sonra açılacak veya takip edilecek bütün dava ve işlerde   müvekkilinden ayrıca vekalet almaya lüzum kalmaksızın takip eder. Hukuk Muhakemeleri Kanunun 73. Maddesinde de düzenlendiği gibi davaya vekâlet, kanunda özel yetki verilmesini gerektiren hususlar saklı kalmak üzere, hüküm kesinleşinceye kadar, vekilin davanın takibi için gereken bütün işlemleri yapmasına, hükmün yerine getirilmesine, yargılama giderlerinin tahsili ile buna ilişkin makbuz vermesine ve bu işlemlerin tamamının kendisine karşı da yapılabilmesine ilişkin yetkiyi kapsar.

 

Özel dava vekaletnamesi : Kanunda belirtilen istisnai durumlar için gereklidir. Vekilin bir veya birkaç iş için yetkilendirdiğini gösteren özel yetki içeren vekaletnamedir. Vekil vekaletnamede belirtilen yetkilerin ve temsilin dışına çıkamayacağı gibi müvekkilin  diğer dava ve işlemlerini temsil yetkisi de bulunmaz. (Boşanma davalarında verilen özel vekaletnamede eşin adı - soyadı ve kimlik numarası, vekalet verecek kişinin fotoğrafının bulunması zorunludur. Tapuda işlem yapılması için özel olarak yetki verilmesi gerekmektedir.)

Vekaletname düzenleme yetkisi  :

Vekaletname düzenleme yetkisi ülkemizde noterlere , yabancı ülkelerde ise Türk  elçilik ve konsolosluklarına verilmiştir. Türkiye’de bulunan herhangi bir noterde genel ve özel vekaletname düzenlenir. Yabancı ülkelerde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarının da vekaletname düzenleme yetkisi mevcuttur.

Yabancı ülkelerde bulunan noter benzeri kurumlar tarafından düzenlenen evraklar ise  yetkili makamın düzenlediğine ilişkin Türk Konsoloslukları tarafından onaylanması ve şerh düşülmesi  halinde  vekaletname yerine geçerek kullanılır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının avukata vekaletname vermesi için gerekli belgeler

  • Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı , Yeni kimlik Kartları ,Pasaport ,Ehliyet
  • Vekalet verilecek avukatın isim-soyisim ve TC Kimlik Numarası
  • Gerekli olan hallerde 2 adet fotoğraf
  • Şirket adına vekaletname verileceği durumlarda imza sirküsü ve şirketi temsile görevlendirilen kişinin yetki belgesi

 

Yabancı uyruklu Kişilerin Avukata vekaletname vermesi için gerekli belgeler

Türkiye’de bulunmaları halinde kimlikleri ile en yakın notere giderek,

Yabancı bir ülkede bulunmaları halinde kimlik belgeleri ile bulundukları ülke Türk Konsolosluklarına giderek vekalet verebilirler.

 

Vekaletname ücreti: Her yıl tarife ile birlikte güncellenen rakam 2021 yılı için 100-250 TL dir.

 

Vekalet ilişkisinin sona erdirilmesi:   Taraflar aralarında yapacakları bir sözleşme ile vekalet ilişkisini sona erdirebileceği gibi Borçlar kanununun 512.maddesinde de belirtildiği gibi vekalet veren ve vekil her zaman tek taraflı olarak vekalet ilişkisine son verebilirler.

  • Vekalet veren kişi noter kanalı ile vekalet ilişkisini tek taraflı olarak sona erdirebilir ve vekaleti geri alabilir (vekilin azli)(HMK md.83)
  • Vekil gerekli gördüğü hallerde vekalet ilişkisine tek taraflı olarak son verebilir(vekilin istifası)(HMK md.81-82)